1-header.jpg

Vanmiddag livestream Dames-1 en Heren-1

11-10-2020
Nieuwsafbeelding
De competitiewedstrijden van Dames-1 (tegen Groningen) en Heren-1 (tegen Tilburg) zijn vanmiddag beide via een livestream te volgen. De beelden van de dameswedstrijd bekijk je via het Youtube-kanaal van HC Rotterdam, de wedstrijd van Heren-1 is te zien via Eyecons.com en Hockey.nl.

Voor de livestream van Dames-1 experimenteren we vandaag met een eigen camera. Dank aan Ruud Stork! De beelden van de herenwedstrijd worden gemaakt met behulp van het geavanceerde camerasysteem dat begin dit jaar bij alle Hoofdklasseclubs is geïnstalleerd. Dit systeem bestaat uit tien (!) vaste camera’s die worden aangestuurd door slimme software. De livestreamfunctie van dit systeem zou pas later dit jaar worden uitgerold, maar nu publiek niet welkom is bij sportwedstrijden, is deze functie nu al in gebruik genomen.

Let op: de versnelde invoering maakt dat het systeem nog niet volmaakt is. De testfase, waarin doorgaans kinderziektes worden verholpen en kwaliteit wordt verbeterd, is overgeslagen. Achter de schermen wordt met man en macht gewerkt aan vervolmaking. De versnelde invoering maakt het in ieder geval mogelijk dat we wedstrijden kunnen zien.

Beelden gemaakt met het camerasysteem wijken ook af van wat we zijn gewend van ‘echte’ televisiebeelden. De vaste camera’s bewegen niet mee met het spel maar ‘vangen’ het beeld op. Televisiecamera’s bewegen met de acties mee en kunnen in- of uitzoomen. Dat is een fors verschil en maak dat we met elkaar moeren wennen aan het nieuwe beeld. Vandaag kan je het verschil goed zien: voor de livestream van Dames-1 gebruikten we een ‘echte’ camera, voor de livestream van Heren-1 wordt het nieuwe camerasysteem gebruikt.

Wij zouden graag meer wedstrijden via een livestream in beeld brengen, maar privacy-wetgeving stelt hier aan strenge eisen en de juristen zijn het (nog) niet eens over de uitleg van die regels met betrekking tot livestream in ‘coronatijd’. 
Voorwaarden & disclaimer