1-header.jpg

✅ Verklaring omtrent gedrag gevraagd van coaches, managers en trainers

28-9-2021
Nieuwsafbeelding

HC Rotterdam heeft het beleid dat trainers, coaches en/of managers (18+)  van mini- en jeugdteams een Verklaring Omtrent Gedrag (‘VOG’) inleveren bij de club. Het verplicht stellen van een VOG geeft meer zekerheid over het verleden van de begeleiders van teams. Het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij een (andere) sportvereniging kunnen gaan uitoefenen.

Actief als coach, trainer en/of manager?
Ben jij actief met trainen, coachen en/of managen van een team met minderjarigen en ben je ouder dan 18 jaar? Dan is het verplicht om een VOG te overleggen aan de club. Een VOG is 3 jaar na datum van uitgifte geldig. Als je nieuw bent in deze taak of als jouw VOG na 3 jaar is verlopen, ontvang je binnenkort een mail om deze aan te vragen. 

Aanvraag VOG
Deze week gaan wij starten met het online aanvragen van de VOG voor de actieve vrijwilligers, die een VOG moet kunnen overleggen en van wie we er nog geen in onze administratie hebben. Het kan dus zijn dat je binnenkort bericht in je mail krijgt van minjus.nl met een link naar de VOG aanvraag. Let op: deze link is 30 dagen geldig. Door de link aan te klikken kun je de VOG-aanvraag voltooien. 

Lever je VOG in op de club!
In verband met de privacy ontvang je jouw VOG thuis per post. Deze moet dan nog wel op de club worden ingeleverd. We willen je vragen om een pdf of jpg van de VOG te sturen naar: [email protected] of om de VOG te deponeren in de brievenbus aan het toegangshek. Mocht je vragen hebben dan kun je deze richten aan genoemd e-mailadres.

Wat is een VOG?
Er worden verschillende vormen van VOG uitgegeven. Op HC Rotterdam spreken we specifiek over een VOG die hoort bij het uitoefenen van een functie bij een sportvereniging, in het bijzonder het trainen, coachen en/of begeleiden van jeugdteams. Formeel heet dit dat er geen bezwaar is om ‘belast te zijn met de zorg voor minderjarigen’. Een VOG is drie jaar geldig.

Goede begeleiding van belang voor veilig sportklimaat
HC Rotterdam wil een sociaal veilige vereniging zijn waar iedereen met plezier kan hockeyen en waar ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen achterlaten. Met ruim 1.700 jeugdleden zijn er dagelijks veel activiteiten op ons complex, waarbij onze vrijwilligers en beroepskrachten zich inzetten om onze mini’s en jeugd te begeleiden. Goede begeleiding is een van de voorwaarden voor een veilig sportklimaat.

Op HC Rotterdam doen we dit door onze trainers, managers en coaches te helpen met informatie- en cursusavonden. Voor de hele club is het belangrijk om gewenst gedrag binnen en buiten de lijnen bespreekbaar te maken. Daarnaast is er ook een onafhankelijke vertrouwenscommissie bij wie, indien nodig, kan worden aangeklopt. De VOG is hierop een aanvulling, maar we beseffen ons terdege dat een VOG geen waterdichte maatregel is. De VOG is slechts een van de middelen en zeker geen doel op zich. Het past wel in het kader van de maatschappelijke ontwikkelingen en helpt ons in onze doelstelling een (sociaal) veilige vereniging te zijn voor al onze leden.

Voorwaarden & disclaimer