1-header.jpg

Interview: Ritsaert zoekt een opvolger voor zijn functie in de TCC

18-5-2021
Nieuwsafbeelding

Onze club wordt gedragen door een heleboel vrijwilligers: onze toppers! Met een club van bijna 2.400 leden kan het ook niet anders dat er heel veel handen betrokken zijn bij het reilen en zeilen. De komende tijd zullen we jullie kennis laten maken met een aantal van hen. Meer interviews vind je hier.

Vertel, wie ben je!

Ik ben Ritsaert Krauss, 45 jaar, en ik woon met mijn vrouw Angela en onze twee kinderen Mees & Camiel in Overschie. In het dagelijks leven werk ik als commercieel manager bij een softwarebedrijf. In mijn vrije tijd speel in een rockbandje – we hebben net in april onze nieuwe EP uitgebracht op Spotify en Deezer!

Ik hockey al sinds mijn zesde op HC Rotterdam. Ik ben volgens mij een van de langst spelende leden van de club. Na de jeugd heb ik een paar jaar in Heren-2 gespeeld. Vervolgens ben ik met vrienden een eigen herenteam gestart: we begonnen ooit als Heren-27 in de 5e klasse, maar zijn na een paar promoties opgeklommen tot Heren-4. Inmiddels speel ik in Heren35-B.

Ik ben echt een kind van de club, en mijn ouders waren ook al heel bekende gezichten. Mijn moeder, Nels Krauss, was vroeger hoofd van de Jongens TC, mijn vader, Hanno Krauss, was hier ooit de clubvoorzitter op het oude complex. Indertijd heeft hij Jan Hagendijk nog aangesteld.

Wat doet je voor de club, en hoe ben je dit gaan doen?
Mijn kinderen heb ik jaren gecoacht en getraind: nu mijn oudste in JC1 speelt, coach en train ik alleen JD4 nog. Drie jaar geleden is na het vertrek van een aantal vaste  medewerkers van de club de trainingscoördinatiecommissie (TCC) opgericht om alle trainingswerkzaamheden over te nemen. Verandering van een professionele organisatie naar een vrijwilligersorganisatie was wel een redelijke uitdaging.

Als eerste stap hebben we toen een verdeling gemaakt van de taken. Zo kwam er een opleidingstweetal, een materiaalverantwoordelijke en een tweetal dat zich ging bezig houden met de zalen. Steven Lohle en ik gingen ons bovendien bezig houden met de indelingen van het trainingsschema. 
Dat scheelde direct al veel manuren. Maar het bracht ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee – vroeger was Iwan aanwezig voor allerhande problemen. Als er nu een trainer uitviel, was er niet altijd iemand om het op te vangen. Ook moesten mensen worden opgeleid en hier was ook niet altijd iemand voor. Er was dus ook een verandering in de mentaliteit nodig waarbij er zelfstandiger getraind wordt. Dus de vraag ontstond, hoe vangen we dit op?

Voor de materialen hebben we direct lockers laten plaatsen en voor ieder team een eigen ballentas en hesjes en pionnen verzorgd waarvoor ze als team zelf  verantwoordelijk zijn.

Onderdeel hiervan was de veld & trainingsindeling, waarbij we gebruik gingen maken van LISA. Aangezien ik in de software zit, werd mijn rol het opstellen van het trainingsschema. Dat was bij het begin wel even wat uitvogelen want het kostte tijd om wegwijs te worden, maar nu werkt het goed. 

En nu?
Inmiddels zijn we tweeënhalf jaar verder, en hebben we als commissie veel geleerd. Het kost nu ook veel minder tijd. Plus de club is weer veel meer een vrijwilligersclub geworden dan voorheen. Maar het is wel tijd dat iemand anders mijn taak gaat overnemen. Met mijn werk en ondernemerschap heb ik het momenteel heel druk en ook met mijn overige vrijetijdbestedingen. Ik wil de rol als trainingscoördinator gaan loslaten en mij meer gaan richten op de opleiding van de trainers.  

Het klinkt alsof je als coach en lid van de TCC je handen vol hebt. Wat brengen al die taken binnen de club je?
Ik vind het leuk om te organiseren. Ik vind het fijn als het allemaal klopt en als de mensen, die je hebt geholpen jou bedanken omdat ze blij zijn dat het gelukt is. Ik denk dat we veel hebben bereikt met de vrijwilligers van deze club!  
Ook met de nieuwe functie van veldcoördinatoren, die bij trainingen aanwezig zijn om de trainers te helpen en begeleiden met trainingen. Ze kunnen inspringen als een trainer er niet is, maar ze zijn er ook als support, houden een oogje op de kwaliteit van de trainingen en springen bij als er hulp nodig is.

Waar ben je het meest trots op, van wat je de afgelopen jaren hebt bereikt in de TCC?
Het was het eerste jaar best een uitdaging om een geschikte zaal te vinden voor de zaalhockeytrainingen nadat er plotseling geen ruimte meer was bij Leonidas. Toen hebben we via ons eigen netwerk bij het Thorbecke College 3 zalen erbij kunnen krijgen, en nog extra zalen in Bergschenhoek gevonden. Dat gaf een kick!

Ik ben heel trots op hoe het nu staat, dat we dingen uitproberen met bijvoorbeeld de carrouseltraining en de veldcoördinatoren. Het was wel even spannend – want gaat dat werken met een grote groep mensen?! We hebben ook geleerd van het eerste begin. Toen we begonnen, hadden we bij de jeugd de top, de regiotop, de regioteams en dan de mini’s en senioren. We hebben veel geleerd van hoe je daaromheen een goed schema opbouwt, hoe je ervoor zorgt dat de lijnen met elkaar gaan praten. We zijn in mijn ogen beter gaan communiceren met elkaar, maar we moeten ons er voor blijven inzetten dat we dichtbij elkaar blijven.

Daar bovenop, vroeger werd bijna alles gedaan door een klein aantal betaalde medewerkers, en nu doen we met heel veel vrijwilligers een heleboel werk. Ook al kost het tijd, maar dat maakt het ook bijzonder en gewaardeerd.  

Als je aan HC Rotterdam denkt, waar denk je dan aan?
Das m’n cluppie! Daar heb ik altijd gehockeyd, dit is mijn club. En wat ik mooi vind, ook al is het een best grote club: toch ken je iedereen en is het niet de "fabriek” zoals kleine clubs ons soms zien. Ik kom nog uit de tijd dat we maar 6 tot 8 miniteams, maar 2 teams per lijn hadden bij de jongens en 5 teams per lijn bij de meisjes. Tegenwoordig hebben meer dan 72 jeugdteams rondlopen en 57 miniteams. Dat vind ik mooi!

Enthousiast geworden?
Zoals aangegeven wil Ritsaert zijn vrijwilligerswerk volgend seizoen een andere invulling geven. Zie jij jezelf - mogelijk als duo - het trainingsschema in elkaar draaien? Check dan de vacature voor trainingscoördinator.

Overige vacatures
De vrijwilligerscommissie is altijd op zoek naar vrijwilligers. Ben je geïnteresseerd of wil je meer weten of gewoon wat vragen? Neem contact op met de vrijwilligerscommissie via mail

Meer vacatures vind je op de vacaturebank, zoals:

  • Lijncoördinatoren regiojeugdteams
  • Contributiecoördinatoren
  • Voorzitter en leden Commissie Maatschappelijk Verantwoord Organiseren
  • Voorzitter en leden Clubhuiscommissie
  • Social Media-reporters
  • Vrijwilligerscommissie
  • Relatiemanagers voor de sponsorcommissie
Voorwaarden & disclaimer